Čajová oblast Čína


Čína zelené čaje

Zelený čaj vůbec neprochází procesem oxidace a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly. Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Staleté zkušenosti s výrobou zeleného čaje daly vzniknout mnoha charakteristickým podobám čajových lístků.


Perlový čaj 59 Kč

Zhu Cha, Gunpowder – střelný prach Tradiční čínský zelený čaj, lístky jsou svinovány do tvaru připomínajícího perlu (odtud další název – perlový čaj). Tento čaj poskytuje žlutozelený nálev velmi výrazné, příjemně natrpklé chuti s květovým či bylinným, někdy též lehce kouřovým aroma, typický je povzbudivý účinek. List i nálev obsahují vysoký podíl velice dobře vstřebatelných fluoridů, jeho popíjení je tedy také prevencí zubního kazu.

Sněžný drak (Snow Dragon) 65 Kč

Velice dobrý, bohatě ochmýřený čaj s krásným zelenostříbřitým vzhledem. Nálev je velice jemný a osvěžující. Chuť je plná a sladká, aftertaste velice sytý. Jemná a příjemná vůně čaje pomůže uvolnit se a odpočinout po náročné fyzické a duševní práci, zchladí vaše smysly a zvedne vám náladu.

Dračí studna (Long Jing Xi Hu) 85 Kč

Jeden z nejslavnějších zelených čajů Číny. Charakteristický je tvarem svých nesvinutých lístků, které jsou při zahřívání na kovové pánvi krouživým pohybem tvarovány do tvaru plochých jehliček. Světle zelený nálev má dlouho trvající aroma a nasládlou chuť s květovými a trávovými tóny.


Čína zelené čaje ovoněné


Touarég 75 Kč

Listový zelený čaj s marockou drcenou mátou (Mentha spicata cv. Moroccan), zvané Nana a cukrem. Receptura je marocká. Nálev žlutozelené barvy pronikavé mátové vůně. Tradiční nápoj afrických Touarégů. Vhodný též k vodní dýmce.

Dračí perly (Tai Mu Long Zhu) 85 Kč

Těsně svinuté pravidelné kuličky z tipsů zeleného čaje ovoněné květem jasmínu. Kvalitní aroma vydrží i dosti dlouho po dopití čaje. Nálev je zelenkavý, svěží a aromatický, mírně povzbuzující.

Jasmínový čaj (Hua cha) 69 Kč

Výběrová třída jasmínového čaje. Tmavozelené lístky obsahují poměrné množství bílých tipsů a jasmínových květů. Nálev žlutohnědé barvy, hořkosladký s jasmínovým aroma. Jasmínový čaj je oblíben zejména v severní Číně, kde se tradičně podává k jídlům silné chuti, rybám a skopovému k odstranění zápachu z úst.


Čína bílé čaje

Bílé čaje jsou nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji. Neprocházejí mechanickým zpracováním, jsou pouze lehce fermentovány a sušeny, takže zachovávájí většinu chutě a chemických látek čerstvého čaje. Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene. Bílé čaje proto nevynikají barvou, kterou by bylo možné popsat jako nazelenalou nebo nažloutlou, ale spíše chutí. Patří spíše mezi delikatesy.


Bílá pivoňka (Bai Mu Tan) 65 Kč

Královská třída mezi čínskými bílými čaji, větší, tmavší list s dobrým podílem štíhlých tipsů, hnědavý nálev tipsově prachové chuti s medově nasládlým nádechem a ořechovým aroma. Mírně povzbuzující čaj vhodný pro celodenní i večerní popíjení.

Bílý tygr 69 Kč

Pokud jste právě přišli z podzimního sychravého počasí, pak je tento čaj stvořen právě pro vás. Pálivá chuť, patřící stejně jako bílá barva, podzim a plíce k prvku jin (ťin – kov), velmi rychle zažene na ústup začínající nachlazení, bolesti šíje a hlavy, rýmu a chlad. Může vyvolat lehké pocení. Čaj je směsí Bílé pivoňky, skořice a zázvoru.


Čína polozelené čaje

Polozelené čaje, nazývané též modrozelené nebo Oolongy, jsou v Číně velmi oblíbené už od dynastie Ming a tak nás nepřekvapí, že je jich známo asi 3000 druhů, které jsou si často velmi podobné. Jejich výroba se provádí tak, že se po zavadnutí listy lehce pohmoždí a po přiměřené fermentaci prudce vyhřejí. Pak se hotový čaj dosuší při nižší teplotě. Většina těchto čajů je vhodná pro přípravu Gong fu cha, což je zjednodušeně řečeno louhování většího množství čaje v malé konvičce po velmi krátkou dobu (cca 20 s). Tento postup se mnohokrát opakuje s postupným prodlužováním doby louhování. Díky tomuto postupu obzvláště vynikne jejich typická chuť.


Železná bohyně milosrdenství (An Xi Tie Guan Yin) 80 Kč

Vynikající slavný polozelený čaj z Fujianu. Stejnoměrně svinutý list zeleného typu, příjemné lehčí vůně. Nálev vyvážené, harmonické, bohaté, charakteristicky květově nasládlé, lehce kořeněné, příjemně zelenkavé chuti.

Vodní víla (Shui Xian) 65 Kč

Jeden z nejslavnějších oolongů z pohoří Wu I. Prvotřídní, dlouhý, stejnoměrně volněji svinutý list, oranžově hnědavý nálev nezaměnitelné, bohaté a komplexní, ovocně nasládlé, květové, orchidejové chuti, nádherné vůně. Mírně povzbudivý čaj vhodný k celodennímu popíjení.


Čína polozelené čaje ovoněné


Ženšenový Oolong 79 Kč

Tradičně zpracovaný oolong, jehož listy obsahují výtažek z kořene čínského ženšenu. Vůně a chuť čaje je nasladlá, s mírnou příjemnou pečeností se sladkým a výrazným aftertastem.

Květinová bohyně (Gue Hua Oolong) 80 Kč

Patří mezi výborné květinové oolongy rozšířené v Číně a Taiwanu. Vůně se získává přidáním rozdrceného prášku okvětních lístků květů „Osmanthusfragrans“ (osmantu vonného). Chuť nápoje je nádherným zážitkem.

Oolong tisíce růží (Mei Gue Hua Oolong) 75 Kč

Je čaj Taji-Yoi míchaný s okvětními lístky francouzské růže. Přírodní ochucení vytváří výraznou jemnou chuť slehkým nádechem růží, která harmonicky splývá s chutí čaje. Po vypití zůstává v ústech nasládlá chuť.

Mléčný Oolong (Nai Xian) 79 Kč

Jemný polozelený Taiwanský čaj s nenapodobitelnou chutí a vůní, která je dosažena přidáním přírodního mléčného aroma. Nálev má žluto-zelenoubarvu, vyznačuje se plnou chuťí s mléčnými až máslovými tóny.

Gaba Oolong 69 Kč

Taiwanský oolong s velmi specifickým aroma a odpovídající nasládlou chutí připomínající přezrálé sladké ovoce. Dává nálev zlato-oranžové barvy a vydrží překvapivě mnoho chuťově stabilních nálevů.


Čína červené čaje

Tyto plně fermentované, u nás běžně nazývané černé čaje, se v Číně, podle barvy nálevu, nazývají červené (hong cha – chung čcha). Přestože v samotné Číně nejsou příliš oblíbené, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých sedmdesát let (např. Yunnan), zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Er.


Hebké výhonky Qimenské (Qi Men Mao Feng) 79 Kč

Neboli „Ochmýřené vrcholky z Čchi-menu“. Chuť čaje je tenká, svěží s velmi příjemným a dlouhým aftertastem. Výrazně zastoupeny jsou tóny medové a oříškové, zlehka i vanilkové až čokoládové.

Keemun Mao Feng Imperial 90 Kč

Lehce atypická, avšak naprosto vynikající třída čaje Keemun z jarní sklizně. Prvotřídní, dlouhý, do tenkých, lesklých jehliček svinutý list, sladké vůně s aroma hořké čokolády. Nálev svěží, vynikající, plné a zcela harmonické, medově sladké chuti s aroma hořké čokolády a květovými tóny. Mimořádná varianta čaje Keemun.

Dian Hon 79 Kč

Celolistový čaj z privincie Yunnan, obsahuje mnoho zlatavých tipsovitých lístků. Špičková sorta tohoto čaje vyniká dlouhodoznívající hořkosladkou, svěží chutí s lehkými medovými, ovocnými až oříškovými tóny.


Čína červené čaje ovoněné


China Lichee 65 Kč

Čínský černý čaj střední kvality ovoněný čínským ovocem lichee, které dodává nálevu nezaměnitelnou, příjemně nasládlou, ovocně svíravou chuť.

Sedmero potěšení 65 Kč

Černý čaj s kousky skořice, mandlí, zázvoru, pomerančové kůry, hřebíčku a kardamomu. Je vhodný k zimnímu popíjení. Nálev příjemné chuti i vůně s výraznou, velmi bohatou kořeněnou složkou. Výborný i s medem.

Vanilkový čaj 65 Kč

Černý čaj ovoněný vanilkou. Nálev příjemné chuti i vůně s jemnější, charakteristicky nasládle kořeněnou vanilkovou složkou. Výborný i s medem a mlékem (80 Kč)

Čokoládový čaj 65 Kč

Černý čaj ovoněný čokoládou. Nálev příjemné chuti i vůně s příjemnou čokoládovou dochutí
Výborný i s medem a mlékem (80 Kč)


Čína tmavé čaje

Čaje Pu Er mají zvláštní zemitou chuť a vůni, a je třeba si na ně zvyknout. Jsou k dostání jak ve formě sypané, listové, tak i lisované do koláčů či kuliček. Při dobrém skladování mají prakticky neomezenou trvanlivost a dokonce se stářím zlepšují. Na trhu se často objevují čaje staré až 30 let. Dříve se jako čaje Pu Er [pchu erh] označovaly všechny lisované čaje, fementované i zelené, vyráběné v městě Pu Er v jihočínské provincii Yunnan. Dnes se tímto názvem označují pouze čaje, které byly vícenásobně fermentovány za účasti bakterií a plísní, přítomných na čajovníkových listech. Tyto čaje mají své nadšené přívržence a jsou také povážovány za takřka univerzální lék. Někdy se proto označují jako „čínský penicilin“.


Královský Pu Er (King of Pu Er) 99 Kč

Císařská třída tohoto slavného, dodatečně fermentovaného čaje, vyrobená téměř výhradně z poměrně drobných, zlatavých tipsů. Chuť je velmi harmonická, komplexní, lehce krémová, tipsově prachová, příjemně zemitá s poměrně výrazným aroma charakteristickým pro nejvyšší třídy yunnanských červených čajů.

Pu Er superior 75 Kč

Výběrová sorta tohoto čaje z provincie Yunnan ve formě sypaného celolistového čaje. Vyniká jemnou, hladkou, kulatou a plnou nasládlou chutí, kterou si udrží i po více nálevů, temnější oranžové až kávově hnědé barvy. Čaj je značně povzbuzující, vhodný pro ranní a dopolední popíjení.

Pu Er koláč (Chitsu Ping Pu Er Cha) 75 Kč

Pu Er slisovaný do oblíbeného tvaru koláče. Menší tmavý koláč sametové konzistence, hutné, plné chuti se stopami ořechů a vzácných dřev a klasicky sládnoucím aftertastem.

Zelený Pu Er (Pu Er Green Been Cha) 75 Kč

Zelený typ pueru lisovaný do tvaru koláče. Téměř nelámaný list excelentní kvality, těžké a výrazné vůně s tóny tmavého ovoce a kouřovým nádechem, nálev velmi výrazné, plné a silné, nasládlé chuti s typickými ovocně kouřovými tóny, zcela charakteristické pro kvalitní Pu erhy pohoří Nan Nuo, postupně vyzrávajícími v harmonickou chuť vyzrálého tmavého lesního ovoce.

Pu Er s plody divoké višně 85 Kč

Lahodná plná chuť čaje Pu Er superior s příjemnými ovocnými tóny divoké višně. Čaj podáváme v zhongu, abyste mohli vychutnat postupné střídání chutí během dalších nálevů, kdy časem zvítězí zemitá chuť čaje nad ovocem. Doporučujeme vyzkoušet také slazené medem.

Tibetský čaj 75 Kč

Unikátní Hei Cha (černý čaj), který se vyrábí na Tibetu podle původních receptur a starobylých technologií. Vůně čaje může připomínat vlašské ořechy, ale při další fermentaci se mění každou chvíli, chuť je plná a jemná, jsou v ní cítit horské trávy a sladké tóny. Tento čaj má opravdu vynikající ozdravující účinky – nejen že spaluje tuky, ale pomáhá také vylučovat toxiny, zpomaluje proces stárnutí organismu a vyplavuje radionuklidy.


Čajová oblast Japonsko


Čaj je znám v Japonsku od devátého století, kdy byl přivezen z Číny budhistickými mnichy. Nejlepší druhy japonských čajů se stále pěstují v okolí města Uji, kde se koncem 12. století začal čaj poprvé v Japonsku systematicky pěstovat. Vyrábí se zde prakticky pouze zelený čaj, který činí 98 % sklizně. Základní typy japonských čajů lze rozdělit podle stoupající kvality na tři skupiny: Bancha, Sencha a Gyokuro. Toto třídění je však poměrně volné a třídy se značně překrývají. U japonských čajů platí jednoduché pravidlo, že čím je list tmavěji zelený, tím je čaj kvalitnější. O kvalitě daného čaje však také mnoho napovídá intenzita a svěžest vůně sypaného listu, v neposlední řadě pak barva nálevu.


Tamaryokucha 90 Kč

Japonský zelený čaj výborné kvality, který při zpracování neprochází konečnou fází svinování listu. Tmavě zelený, vysoce kvalitní, drobný list s typickým podílem lámaného listu, jasně zelený nálev výtečné, květově nasládlé, naprosto charakteristické chuti (lehce připomínající para ořechy).

Sencha 90 Kč

Naprosto exkluzivní třída tohoto tradičního japonského zeleného čaje. Prvotřídní, tmavě zelený, lesklý drobný list. Světle zelený nálev velmi lahodné, lehce květově nasládlé, mírně svíravé, výrazně trávové, svěží, harmonické chuti s charakteristickým aroma moře a lesa.

Genmaicha 75 Kč

Standardní zelený čaj míchaný s praženou rýží. Při pražení získávají zrnka rýže krásnou, medově hnědou barvu, některá z nich však žárem praskají a získávají barvu a tvar pražené kukuřice. Nálev je velmi zajímavé chuti snoubící v sobě travnatost a příjemnou nasládlost čaje s chlebovostí pražené rýže.


Čajová oblast Indie


Indie černé a kořeněné čaje

Assam – oproti Darjeelingu se Assam nachází v nížinách po obou stranách řeky Brahmaputry. Odborně prořezávané keře pokrývají 216 000 hektarů. V roce 1823 objevil v této oblasti Robert Bruce divoce rostoucí rostlinu čajovníku. První čaj vypěstovaný v Assamu dorazil na londýnskou burzu v roce 1839.


Assam CTC 60 Kč

Indický černý čaj z údolní oblasti řeky Brahmaputry. Tento čaj byl vyšlechtěn z divoké odrůdy čajovníku, později nazvaného Thea Aassamica. Jedná se o zástupce indických nížinných čajů, vyráběných moderní metodou CTC – Crushing (drcení), Tearing (trhání) & Curling (rolování). Tato metoda dává vyniknouti vydatné až živočišné vůni a syté dřevové chuti.

Dháta Masala – Yogi čaj 85 Kč

Směs koření masala ( mletého zázvoru, kardamomu, bílého pepře, anýzu a hřebíčku) s assámským čajem a mlékem. Nálev bílé mléčné barvy, pronikavé vůně až s mírně omamnými účinky. Euforizující nápoj. Podáváme s medem.

Taj Mahal – Yogi čaj s čokoládou 95 Kč

Směs koření masala (mletého zázvoru, kardamomu, bílého pepře, anýzu a hřebíčku) s assámským čajem, mlékem a medem, tentokráte dochucená čokoládou. Nálev kakaové mléčné barvy, pronikavé vůně až s mírně omamnými účinky. Euforizující nápoj. Velmi oblíbený na ulicích indických vesnic a měst.

Svítání v Himaláji 85 Kč

Indická receptura – černý ásamský listový čaj míchaný s čokoládou, mlékem a medem. Nálev kakaové mléčné barvy, podmanivé čokoládově medové vůně. Podáváme s medem a mlékem.

Déšť v Kalkatě 75 Kč

Černý indický čaj, kořeněný mletou skořicí podle tradiční chasidské receptury. Typická vůně skořice ve spojení se silným černým čajem dává v šálu jemně euforizující nápoj. Nálev skořicové vůně, červenohnědé barvy. Podáváme s medem.

Mlha nad Gangou 75 Kč

Černý čaj, kořeněný hřebíčkem podle staré orientální receptury. Typicky pronikavá vůně hřebíčku ve spojení se silným černým čajem dává posilující, jemně euforizující nápoj. Nálev s vůní hřebíčku, červeno-hnědé barvy. Podáváme s medem.

Vůně Šrínagaru 75 Kč

Assámský čaj ovoněný zázvorem. Vhodný na prohřátí organizmu, když mráz maluje po okenních tabulích. Podáváme s medem.

Polibek Kašmíru 75 Kč

Assámský čaj ovoněný mátou. Alternativa k marockému Touarégu, tentokráte s černým čajem. Podáváme s medem.


Čaje z Darjeelingu

Počátky pěstování čaje v Darjeelingu sahají až do roku 1841. Způsobem zpracování se tento čaj řadí mezi čaje černé, nejedná se však o typické zástupce této kategorie. Hovoříme zde spíše o čaji vysokohorském či himalajském, jehož typickým znakem je tzv. light & bright efekt, způsobený jedinečnými přírodními podmínkami. Tyto čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům. Pro tuto vlastnost je dárdžílingský čaj nazýván šampaňským mezi čaji.


Darjeeling Seeyok AF2018 70 Kč

Čaj s pěkným, drobnějším lístkem. Tmavěoranžová až měděná barva nálevu, hutnější, těžší chuť s dřevitými tóny a zrale ovocné aroma s lehce medovým dozvukem.

Darjeeling Jungpana Muscatel Wonder AF2018 85 Kč

Velmi pěkný čaj z jedné z nejlepších zahrad v Darjeelingu. Čaj má tmavý, klasický, větší list s přiměřeným množstvím stříbřitých až lehce zlatavých tipsů, které za suchého stavu vydávají velmi příjemnou sytou vůni lesního medu, holandského kakaa, přezrálých ostružin. Po zalití nám dává tmavě zlatooranžový, jiskrný nálev s velmi vyváženou, středně těžkou chutí klasického darjeelingu se stopami vyzrálých bobulovin, růží a čokolády.

Darjeeling Gopaldhara Red Thunder AF2018 90 Kč

Lístky na tento čaj byly sklizeny v nejvyšších polohách zahrady, které se řadí mezi absolutně nějvyšší v celé oblasti Darjeelingu. Krásný vzhled velkolistého čaje dává tušit velmi atraktivní, ovšem ne prvoplánové, ovocné aroma s nasládlou a hladkou chutí, hloubku a hřejivě dlouhý aftertaste.


Čaje z Nepálu


Historie nepálského čaje začíná založením prvních čajových zahrad v Ilámu roku 1863 za vlády Jung Bahadur Rany, který dostal semínka čajovníku darem od tehdejšího čínského císaře. Poloha v sousedství Darjeelingu a podobné geografické i klimatické podmínky nás nutí hovořit opět o čaji vysokohorském (himalájském) spíš než o čaji černém, kterému by odpovídal způsob zpracování. Tyto ortodoxní čaje mají mnohem jemnější chuť a lehčí aroma oproti typickým černým čajům.


Nepál Kuwapani 65 Kč

Další skvělý čaj z podzimní nabídky této skvělé zahrady. Velmi pěkná skladba listu s výrazným podílem tipsů, plný vyzrálý nálev a skvělé aroma plné čokolády, koření a dlouhá dochuť.

Nepál Arya Tara 65 Kč

Příjemný, klasický podzimní čaj z nepálské oblasti Ilám. Příjemná a harmonická, lehce nasládlá chuť s tóny čokolády, kokosu a medu s typickým vysokohorským charakterem.


Čaje z Ceylonu


Cejlonský čaj se dělí v zásadě na tři typy, a to podle nadmořské výšky, kde roste. Nejkvalitnější je tzv. high–grown, který roste v nejvyšších polohách – tyto čajové keře rostou pomaleji, a tak produkuji aromatičtější a chutnější čaj. Druh čaje označovaný jako low-grown se pěstuje v nadmořských výškách nižších než 600 metrů – je silnější a velmi chutný. Konečně mild-grown je jakýmsi středem mezi druhy high–grown a low-grown. Tyto tři druhy se nejčastěji míchají dohromady, v nejrůznějších poměrech tak, aby bylo získáno vhodné aroma a síla čaje. Konečně zmiňme, že mezi nejkvalitnější patří ty nejmenší a nejmladší čajové lístky.


Ceylon Ratnaputra 69 Kč

Velmi kvalitní třída černého čaje ze zahrady proslavené produkcí nejvyšších tříd cejlonských čajů. Dobře svinutý, dlouhý celistvý list příjemně sladké vůně. Nálev výtečné, vyvážené, plné, ovocně nasládlé, lehce svíravé chuti.

Ceylon Badulla 60 Kč

Kvalitní cejlonský čaj, dobře svinutý list, nálev nasládlé, lehce svíravé chuti, květově nasládlého aroma.

Ceylon Horse Head 60 Kč

Kvalitní cejlonský čaj ovoněný kardamonem.


Čaje z dalších oblastí


Vietnam (Che Xahn Thai Nguyen) 60 Kč

Jedna z nejlepších tříd vietnamského zeleného čaje, vysoce kvalitní, stejnoměrně svinutý, stříbřitě zelený list, zelenavý nálev nasládle travnaté, velmi jemné, lehce natrpklé chuti.

RIZE (BOP) 60 Kč

Znamenitý k popíjení při vodní dýmce. Červený, silně aromatický, jemně drcený čaj. Při dodržení tradičního postupu přípravy je ve sklence temně červenohnědý, chuti mírně nasládlé s podmaňujícími vlastnostmi. Podává se v turecké konvici se sklenkou. Tento čaj se pije slazený.

Earl Grey 60 Kč

Černý čaj, ovoněný bergamotovou silicí podle prastaré čínské receptury, Vhodný pro vyznavače tzv. anglického stylu popíjení s mlékem. Černý, zpravidla zlomkový čaj, s ničím nezaměnitelnou typicky citrusovou vůní. Na přání podáváme s mlékem a cukrem nebo medem.


Čaje z Afriky


Obyvatelé Afriky jsou náruživými pijany čaje, ať už mluvíme o Egyptském ibišku pro osvěžení těla i ducha v horké Sahaře, nebo o Maroku, kde si nejraději užívají nevšední osvěžení ve sklenici silného zeleného čaje s cukrem a mátou. Jihoafrická republika je proslulá, kromě produkce čajů určených jen pro vlastní trh hlavně pěstováním Rooibosu. Velice kvalitní čaje nabízí také Keňa, jeden z největších světových producentů. Rooibos se pěstuje a zpracovává obdobně jako čaj. Drobné červenohnědé jehličky květinově nasládlé vůně, nálev je červené barvy a bylinkově sladké chuti. Neobsahuje tein.


Rooibos Super Grade 69 Kč

Jihoafrický keř Aspalathus linearis obsahující velké množství minerálů a stopových prvků, rudý nálev velmi osvěžující chuti s lehce medovým aroma, neobsahuje žádný kofein, je vhodný i pro malé děti. Podáváme s medem.

Rooibos Green Super Grade 69 Kč

Nefermentovaná podoba čaje rooibos. Jihoafrický keř Aspalathus linearis obsahující velké množství minerálů a stopových prvků, jasně zlatavý nálev velmi osvěžující chuti s lehce cirusovým, svěže ovocně sladkokyselým aroma. Podáváme s medem.

Rooibos Marakus 69 Kč

Směs Rooibosu a Nany, marocké máty. Nálev charakteristicky, svěže peprmintové chuti. Podáváme s medem.

Africké slunce 69 Kč

Červený rooibos s jahodou. Nálev rudé barvy, ovocně medové chuti. Podáváme s medem.

Nomádův sen 69 Kč

Zelený rooibos s plody švestky a skořicí. Nálev narudlé barvy, ovocně medové kořeněné chuti. Podáváme s medem.

Rooibos lemon 69 Kč

Červený rooibos ovoněný myrtovníkem citronovýmm, nálev charakteristické, svěže ovocné, výrazně citrusové chuti. Podáváme s medem.

Spicy Boss 69 Kč

Zelený Rooibos s kořením Masala (mletý zázvor, kardamom, bílý pepř, anýz a hřebíček), které čaji dodává příjemné aroma vánoc. Podáváme s medem.

Lemongrass (citrónová tráva) 60 Kč

List tzv. citronové trávy (Cymbopogon citratus). Přízvisko skutečně dobře odpovídá chuti jak listu, který se používá také jako koření (kupříkladu v thajské kuchyni), tak i nálevu, který je velmi osvěžující, silně trávový s velmi výrazným citronovým aroma. Neobsahuje žádný kofein, je vhodný i pro děti.


Čaje z Latinské Ameriky


Dnes je maté nejoblíbenějším nápojem jižní Ameriky. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji. Základním důvodem je jistě to, že maté je chutné. Lístky obsahují navíc kofein, který v kombinaci s ostatními komponenty povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Podobně jako u čaje má kofein obsažený v maté pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž práce srdce není zatížena. Kromě kofeinu obsahuje maté více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. Maté působí zároveň močopudně, podporuje trávení a napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle. Řada lidí dodržujících nejrůznější diety v něm objevila vhodný doplněk svého snažení.


Maté zelené 59 Kč

Tradiční nápoj paraguajských indiánů. Výhonky Cesmíny paraguayské (Yerba mate – Ilex paraguensis), povzbuzující nálev příjemně natrpklé chuti, patrně kouřového aroma.Popíjí se v nádobě tvaru dýně(kalebassy) kovovým brčkem zakončeným sítkem (bombillou). Pozor na první horký doušek.

Maté zelené Rancho 65 Kč

Zelené maté podávané silně slazené karamelem.

Maté Bolívar 69 Kč

Zelené maté s lístky marocké máty Nana. Podáváme slazené karamelem.

Maté pražené Pampero 60 Kč

Pražené zelené mate (pražením se uvolňuje z chemických vazeb kofein, čímž se nápoj stává krátkodobě povzbudivějším než mate Rancho), nálev chlebově nasládlé, pražené chuti lehce kouřového charakteru, mimořádně silně povzbudivého účinku. Podáváme slazené karamelem.

Maté Carnival 69 Kč

Ovoněné pražené maté Pampero s bohatými kakaovými a květovými tóny, těžší čaj vhodný spíše pro popíjení v chladnějších měsících roku. Obsahuje pražené maté, kakaový bob, rooibos, kousky mandlí, květy kaktusu, okvětní lístky slunečnice a chrpy a aroma. Slazené karamelem.

Maté Santiago 80 Kč

Ovoněné pražené maté Carnival s charakteristickou chutí praženého maté s bohatými kakaovými a květovými tóny tentokráte s mlékem. Zajímavá chuť evokující cappuccino. Slazené karamelem.

Maté Santiago Pata Negra 89 Kč

Maté Santiago s čokoládovým překvapením. Povzbudivá chuť ovoněného maté a mléčné horké čokolády. Slazené karamelem.

Maté Salida Del Sol 65 Kč

Zelené maté s citrónovou trávou. Slazené karamelem.


Ovocné a bylinné čaje


Divoká višeň 65 Kč

Šípek, květy ibišku, kousky jablka, višně, hroznové víno.

Kořeněná švestka 65 Kč

Kousky švestek, jablka a červené řepy, skořice, květy ibišku.

Babiččina zahrádka 65 Kč

Květy ibišku, černý a červený rybíz, kousky jablka, jahod a červené řepy, ostružiny, maliny, bezinky, listy černého rybízu.

Strawberry Cream 65 Kč

Kvalitní směs kousků jahod a jablka, šípků a květů ibišku.

Jahoda se zázvorem 80 Kč

Kvalitní směs kousků jahod a jablka, šípků a květů ibišku s čerstvým zázvorem. Vhodné k prohřátí organismu při nachlazení. Podáváme s medem.

Mátový čaj 55 Kč

Odvar z marocké máty – Nany. Doporučujeme silně osladit.

Carcade – ibiškový čaj 65 Kč

Osvěžující nápoj připravený s celých ibišku je nejen lahodný, lehce nakyslý, ale má především blahodárné účinky na tělo. Obsahuje celou řadu antioxidantů, zpomalují proces stárnutí, chrání proti rakovině a zlepšují celkový zdravotní stav a zpomaluje stárnutí. Pyšní se velmi vysokým obsahem vitamínu C, který má za úkol posílit imunitní systém člověka. Krom toho ibišek obsahuje i vitamíny A, D, B1, B2, vápník, hořčík, železo, draslík, beta karoten, omega 3 a esenciální kyseliny.Příjemné aroma vánoc. Podáváme s medem.